Østervold/Ved Volden i gamle dage

Østervold/Ved Volden

Fra byvold til moderne byrum

Østervold går omtrent der, hvor den gamle byvold med tilhørende voldgrav gik omkring Randers for fra midt i 1500-tallet.

Anlægget beskyttede byen mod røvere og fjender og hjalp med at kontrollere byens handel. Alle købmænd skulle betale told af deres varer ved en af voldens byporte.

Vold og voldgrav blev etableret af Kong Christian 3. efter bøn fra randrusianerne. Under Grevens Fejde var Randers under belejring af Skipper Clement og hans styrker og vold og voldgrav var et effektivt værn mod fjender udefra. For at få vand i voldgraven og til Slotsmøllen, der lå øst for Østervold, blev gravet en kanal med udgangspunkt i Nørreåen, vest for Randers. Den 5,4 km lange kanal blev anlagt i 1553.

Efter lang tid med fred blev vold og voldgrav med byporte fjernet i slutningen af 1700-tallet og i dag vidner kun gadenavnene Østervold, Lille Voldgade og Store Voldgade om fordums stolte befæstningsværk.

Moderne byporte

I dag er de gamle byporte for længst væk, men siden starten af 1990'erne har Randers Kommune opført nyfortolkninger af byportene. En af dem er Red Fall, som står i bunden af Østervold. Den er designet af kunstneren Ingvar Cronhammar og er en af de første fem nye byporte. Se den ældste byport ved Laksetorvet.

Nu omkranses kunstværket af et nyt stort regnvandsbassin som blev indviet i efteråret 2021.

  • Østervold/Ved Volden i gamle dage
    Østervold/Ved Volden i gamle dage
  • Østervold/Ved Volden i gamle dage
    Østervold/Ved Volden i gamle dage
  • Østervold/Ved Volden
    Østervold/Ved Volden
1 / 3

Østervold var engang en vigtig del af Randers' forsvar – i dag er det et levende byrum.

Skraldespandsruten