Justesens Plæne/Tørvebryggen i gamle dage

Justesens Plæne/Tørvebryggen

Justesens Plæne i forandring

Den fine plæne med legeplads og højvandssikring er den seneste udvikling på Justesens Plæne.

Her var engang en aktiv omlastningsplads, hvor de lavbundede pramme, der sejlede med varer op og ned ad Gudenåen blev lastet og hvor prammændene, der trak prammene mødte op om morgenen og fik hyre for en enkelt dag eller to. Her var tømmerhandel, skibsbyggeri og tættest mod den blå bro lå Randers Svineslagteri som en stor fabrik tæt på vandet og jernbanen.

Den sidste del af industri på plænen blev fjernet da slagteriet var flyttet og bygningerne blev nedrevet omkring 1970. Yderst mod vandet tæt på den blå bro lå Søpavillonen, der oprindeligt var en restaurant og spisested med udlejning af robåde. Søpavillonen var før nedrivning omkring 1970 en del af administrationen på svineslagteriet og i en årrække også mødested for ungdommen.

Plænen blev døbt i 1984

I 1984 fik området navnet Justesens Plæne til minde om Randersdrengen Jens Peter Justesen, der grundlagde kolonialengrosfirmaet Brdt. Justesen i 1881. I 1984 forærede Julius Peter Justesen (Jens Peters søn) et 15.000 kvadratmeter stort område syd for Gudenåen til byen og for at kvittere for gaven fik området navnet Justesens Plæne. På plænen ligger et brønddæksel med plænens officielle navn.

Siden da har plænen været udflugtsmål og samlingssted for byens borgere og senest altså også en del af højvandssikringen af Randers Midtby.

  • Justesens Plæne/Tørvebryggen i gamle dage
    Justesens Plæne/Tørvebryggen i gamle dage
  • Justesens Plæne/Tørvebryggen
    Justesens Plæne/Tørvebryggen
1 / 2

Justesens Plæne blev døbt i 1984, men plænen har i tiden før huset både tømmerhandel, skibsbyggeri, svineslagteri og omlastningsplads for pramme.

Skraldespandsruten